Despre dedurizatoare si dedurizarea apei

Procesul de dedurizare

 Numim apa "dură" apa care conţine o cantitate ridicată de calciu sau magneziu. Principalele probleme pe care le putem întâmpina din cauza apei dure sunt:
1. apariţia depunerilor de piatră pe instalaţiile sanitare, înfundarea ţevilor, defecţiuni la aparatele electrocasnice care folosesc apă (centrala termică, maşina de spălat rufe, maşina de spălat vase etc.)
2. reducerea eficienţei săpunului şi a agenţilor de curăţare
3. transferul termic între apa si elementul de încalzire este diminuat, datorită faptului că depunerile de calcar reprezintă un izolator termic foarte puternic

Soluţia pentru a scăpa de apa dură este fie folosirea unui sistem de osmoză inversă, fie montarea unei staţii de dedurizare pentru eliminarea calciului si magneziului din apă. O altă soluţie ar putea fi reprezentată de filtre, însă folosirea acestora pentru purificarea unei cantităţi mari de apă se dovedeşte costisitoare.
Dedurizatoarele de apă înlocuiesc ionii de calciu şi magneziu cu ioni de sodiu. Deoarece sodiul nu se depune şi nu are reacţie cu agenţii de curăţare, problemele generate de apa dură sunt rezolvate. Pentru ca acest transfer sa fie posibil, apa circulată prin instalaţie este trecută printr-un mediu care favorizează schimbul de ioni. Capacitatea mediului de a realiza schimbul de ioni este regenerată cu ajutorul unei soluţii saline. Frecvenţa acestei regenerări este determinată atât de debitul de apă cât şi de duritatea apei procesate.

Sursa: filtre apa / filtru apa

Despre dedurizare


Descriind modul de lucru al unui dedurizator  implicam de multe ori cuvinte care nu se aud foarte des. Din moment ce dedurizatoarele isi fac treaba,  în mare măsură, prin intermediul chimiei aţi putea auzi cuvintele "ion" sau "schimb de ioni" sau "răşina".
Vom incerca, in acest mic ghid, sa dam o explicatie mult mai simpla şi directă pentru că înţelegerea modului de lucru a unui dedurizator  nu ar trebui să fie un mister sau sa  necesite participarea la o ora de chimie. Si din moment ce aceste aparate sunt importante şi costisitoare, înţelegerea modului în care functioneaza este foarte importanta.

Pe parcursul acestui articol va vom explica ce probleme ale apei trateaza statiile de dedurizare (apa dura), iar apoi va vom face o descriere generala a unui dedurizator. Spre final va vom descrie cateva detalii ale celor mai importante parti componente ale unei statii de dedurizare pentru o intelegere cat mai buna a modului de functionare.

Sursa: filtre apa / filtru apa

Apa dură

Este un termen generic care desemneaza faptul ca apele subterane trag din pamant minerale ca magneziul sau calciul.Apa cu un nivel ridicat de calciu poate bloca tevi cu mineralele acumulate.Conducte blocate cu reziduri din cauza apei dureApa dura, reduce, de asemenea, capacitatea de curatare a  sapunului, iar mineralele impreuna cu sapunul formeaza o spuma adeziva, ajungandu-se la imposibilitatea clatirii. Aceasta duce la patarea părului tău, a masinii tale, a vaselor sau a paharelor cu pete de apă. Toate vor avea urme de culoare albă sau reziduuri lăsate în urmă de apa dură.

Pe langa magneziu si calciu, in apa se mai pot gasi si alte minerale, mai ales dacă sursa ta de apa este contaminata. 
De exemplu: 
-fierul este un mineral comun şi creează pete de rugina urâte pe chiuvete, cazi si toalete 
-Manganul cauzeaza pete negre şi se gaseste adesea impreuna cu fierul.  
-Mirosul de ou al apei este cauzat de gazul pe bază de hidrogen sulfurat.  
Toate aceste probleme şi multe altele pot fi filtrate din apa cu statii de dedurizare a apei speciale.  
Trebuie sa aveti in vedere ca nu totdeauna o statie de dedurizare este suficienta. Uneori este nevoie de un sistem mai complex de tratare a apei conceput pentru a elimina aceste minerale suplimentare.

Sursa: filtre apa / filtru apa

Mirosul apei de "ou clocit" si petele de rugina

In afară de mangan şi de calciu, în apă, pot fi gasite si alte minerale, mai ales dacă aveţi o fantana sau un put ca sursa de apa.
De exemplu, fierul este unul din mineralele comune care se pot gasi in apa. Acesta creează pete de rugina urâte în chiuvete, cazi si toalete. Manganul cauzeaza pete negre de culoare si este adesea intalnit impreuna cu fierul.
Mirosul apei de "ou clocit", este cauzat de gazele de hidrogen sulfurat din pamant. De cele mai multe ori acest miros apare la apa trasa din fantani. Toate aceste probleme şi multe altele pot fi filtrate din apa cu ajutorul unor sisteme speciale de tratare a apei. Uneori o simpla statie de dedurizare nu este suficienta pentru a inlatura aceste aspecte, insa impreuna cu niste filtre special alese si eventual un sistem de osmoza inversa va puteti asigura ca apa curenta ajunge la dumneavoastra fara toate mineralele suplimentare daunatoare.

Sursa: filtre apa / filtru apa

Ce ştiţi despre dedurizatoare?

O staţie de dedurizare a apei este doar un tip special de "filtru", care înlătură calciul şi magneziul din apa dură, prin utilizarea unor mărgele de plastic. Acestea se curăţă periodic printr-un proces numit "regenerare". Dedurizatoarele de apa au trei componente principale
1. Un rezervor de minerale
2. Un rezervor de saramură 
3. Supapa de control. Filtre apa - Dedurizator single
Modelele mai mici (dedurizatoare compacte) combină rezervorul de minerale şi cel de saramură într-un singur vas, dar cele două rezervoare sunt încă separate în cadrul vasului. Sistemele de debit mai mari (dedurizatare single) prezintă cele 2 rezervoare separat.

Rezervorul de Minerale:
Rezervorul de minerale se află acolo unde este acțiunea, adică unde are loc procesul de filtrare a apei şi apa dură este dedurizata (calciul şi magneziul sunt eliminate).

Rezervorul de Saramură:
Rezervorul de saramură se utilizează acolo unde există o concentraţie extrem de mare de sare şi potasiu.

Supapa de control:
Supapa de control este dispozitivul care controlează fluxul de apă în/din minerale şi rezervorul de saramură în timpul regenerării.

Produse AquaMedical: 

Filtre – dedurizatoare – sterilizatoare – osmoza – filtre apa – filtru apa – apa potabila – apa plata – aparate apa – apa la dozator – apa vie – apa alcalina – apa ionizata – apa potabila - tratare apa – filtrare apa – filtre uv – purificatoare – diverse aplicatii mai mari sau mai mici.

 Acestea sunt domeniile in care puteti apela la noi cu incredere.